mandag, januar 01, 2007

Einar Islandfar

Klokka er nå 04:39(GMT+0) den 1. Januar 2007. Sitter i stua til Svennis familie i Hafnarfjordur utenfor Reykjavik, Island. Jeg, og to kamerater, landet fredag klokka halv fire lokal tid og ble plukka opp av Svenni og Anita. Hjemme hos familien tl Svenni fikk vi middag(Kylling og poteter) før vi så på en fyrverkerioppvisning på havna halv ni. Her på Island går inntektene fra fyrverkerisalget til redningsselskapet, som også står for salget. Oppvisningen var en spektakulær reklamekampansje som skulle vise oss hva som kunne kjøpes av morosaker. Etter oppvisningen dro vi og badet i heitupotturm eller varme kilder. Det var sykt deilig å kjenne hvordan varmen trakk inn i kroppen. Etter en times tid i vannet dro vi på kino. Vi så Dejavu med Denzel Washington. Vi blei en smule overrasket da filmen stoppet midt i en biljakt og lyset gikk på. Vi så oss forrvirret rundt og lurte på hva som foregikk. Svenni forklarte at det var dopause, og det passet jo veldig fint for jeg måtte pisse og så kunne jeg ta en røyk før filmen begynnte igjen. Når filmen var ferdig dro vi hjem til Svenni igjen og sløva til klokka 3 på natta.

I går hadde vi en liten sight seeing-tur og besøkte Thingvalli, eller Tingvoll, hvor det første alltinget var. Her ble det vedtatt at Island skulle konvertere til kristendommen i år 1000.
Etterpå dro vi for å se på Geysirene. Selve Geysir, som alle andre har fått navnet sitt fra, er ikke aktiv lenger(bilde av meg og Svenni med Geysir i bakgrunnen). Etter et jordskjelv på 30-tallet ble vannomløpet i bakken endret og kom ut et annet sted, men for noen år siden var det et nytt jordskjelv som gjorde at den bryter ut av og til. Det går vist år mellom hver gang og den bloser ikke vannet like høyt som den gjorde en gang ca. 70 meter.
På kvelden var det en ny tur i Heitupottur, denne gang hos onkelen til Svenni. Sakki og Margrethe kom fra hans familie på Østysten for å være sammen med oss å nytårsaften.

Dagen i dag har vært spektakulær. Jeg sov til klokka 4 på ettermiddagen, sover veldig tungt her, og ble med på en liten rundtur i Reykjavik sentrum. Da vi kom tilbake spiste vi Hangekjøtt, Islandsk julemiddag, sammen med familien til Svenni. Etter en liten kaffetår dro vi ned i sentrum for å se på bål. De har en tradisjon her med å tenne svære bål alá St. Hansaften i Norge. Etterpå dro vi en tur til besteforeldrene hans hvor storfamilien var samlet. Vi drakk litt kaffe sammen med dem før vi dro opp på en høyde i sentrum halv tolv og sto der mens klokka slo 00:00. Det er det sykeste fyrverkerishowet jeg har sett til nå. Vi hadde panoramautsikt over byen og de lynte og blinka hele tida. Her på Island bruker de masse penger på fyrverkeri. For å være helt ærlig var vi egentlig litt lei av fyrverkeri allerede før midnatt siden de har sendt opp raketter kontinuerlig siden vi kom til landet. Ikke som i Norge hvor noen bare må teste en liten rakkett for å "sjekke at de funker". Her er det vist nyttårsaften fra salget starter. Det smeller enda selv om klokka er blitt fem på natta.


(Klikk på bildene for å se dem i full størrelse)

Island


Reykjavik og Hafnarfjordur




Thingvalli, f.v. Meg, Svenni, Anita, Per Gunnar


Meg og Svenni forran Geysir



Heitupottur








5 kommentarer:

Andreas sa...

Godt nyttår Einar!

silje sa...

Konge! Godt nyttår-ur. eller kva dei måtte seie på islandur.

peace!

åshild sa...

Godt nytt år!! Ser ut som dikkan har hatt det konge, skulle gjerne sett Island. Hels gjengen!

Ingar T. Hauge sa...

Ironisk nok har Japan tilnærmet null fyrverkeri på nyttårsaften. Men det var konge likevel. Snakkes om noen dager.

Anonym sa...

Virker som du har hatt det veldig lugnt! Likte spesielt det med dopausa.... ;o)